Jadłospis

Jadłospis Przedszkola
Dzień Menu

PONIEDZIAŁEK 

22.04.2024

śniadanie- kanapki z masłem i wędliną wieprzową, marchew, słonecznik łuskany herbata   

składniki- chleb orkisz( mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), herbata malinowa, marchew, cukier, krakowska parzona , masło 83%

obiad- zupa  żurek z kiełbasą, naleśniki z musem malinowym, kompot 

składniki- zwyczajna (mięso wieprzowe 78%,woda, mięso wołowe8%, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, produkt może zawierać: gluten, gorczycę, seler, dwutlenek siarki i siarczany), ziemniaki , seler, pietruszka korzeń, por, marchew, sól, lubczyk, kurkuma , mąka pszenna , śmietana 18%, kompot z mrożonych owoców( jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), woda, cukier, jajka, masło klarowane, żurek w proszku, malina, 

podwieczorek-  banan, mleko 3,2%

składniki-                                                             

WTOREK

23.04.2024

 

śniadanie-  kanapki z twarogiem, rzodkiewka, kawa Inka 

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), twaróg krajanka, śmietana 18%, masło 83%, kawa Inka, mleko 3,2%, cukier, rzodkiewka, kiełki

obiad -  zupa marchewkowa, gulasz z szynki z kaszą gryczaną, ogórek kiszony, ziemniaki, kompot jabłkowy

składniki-   seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka, sól,  lubczyk, kurkuma, szynka wieprzowa, jabłko, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, woda, ogórek kiszony, smalec, śmietana 18%, mąka pszenna

podwieczorek- kanapki z wędliną wieprzową, herbata, jabłko

składniki- chleb orkisz(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, jabłko, herbata, szynka wieprzowa sołtysówka(87%, sól, substancje zagęszczające, białko wieprzowe, glukoza), cukier                           

ŚRODA

24.04.2024

śniadanie- płatki owsiane na mleku, kanapki z dżemem

składniki- chleb graham( mąka żytnia, woda, mąka pszenna, płatki żytnie, słód jęczmienny), masło 83% (śmietana), płatki owsiane, dżem, mleko 3,2%

obiadzupa rosół  z makaronem, nugetssy z dipem, marchew, kompot z mrożonych owoców

składniki-  ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka, koper, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, ziele angielski, liść laurowy, jogurt naturalny, makaron nitki z Lubelli, filet z kurczaka, bułka tarta, jajka, czosnek, majonez, mieszanka kompotowa(jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), woda , kasza wiejska, smalec                            

podwieczorekkanapki z wędliną drobiową, pomarańcza, herbata miętowa z rumiankiem

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83% (śmietana), szynka wieprzowa(szynka 87%, sól, glukoza , białko wieprzowe, produkt może zawierać zboża zawierające gluten(pszenny owsiany, soje, mleko, jajka, seler, gorczycę, herbata miętowa, herbata rumiankowa, cukier, pomarańcza

CZWARTEK 25.04.2024

śniadanie- kanapki z pieczonym mięsem, warzywa , herbata

składniki- chleb orkisz(mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), masło 83% ,  cukier, schab pieczony, czosnek, papryka, sałata, rzodkiewka, ogórek świeży, herbata

obiad- zupa kapusniak,  bitki wieprzowe w sosie paprykowym , ziemniaki  , kompot z jabłka

składniki- ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka,, kapusta biała, schab wieprzowy, smalec, papryka świeża, mąka pszenna, koper, sól, kurkuma, jabłko, cukier, papryka sypka, pieprz, woda, ziemniaki, śmietana 18%, woda, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, 

podwieczorek- muffinki, kakao, owoc

składniki- mąka pszenna, soda, jajka, masło 83%, mleko 3,2%, kakao, cukier, cukier waniliowy, cukier puder, posypka

PIĄTEK 

26.04.2024

śniadanie- bułka z pastą jajeczną, herbata malinowa, jabłko

składniki-  bułka pszenna(mąka pszenna, woda, margaryna, mąka żytnia, cukier, drożdże), sól, masło 83%(śmietana), herbata malinowa,  cukier, jabłko, jajka, majonez

obiad- zupa koperkowa, kotlet rybny, surówka z  kapusty kiszonej, ziemniaki ,lemoniada

składniki- ćwiartka z kurczaka,  seler , pietruszka korzeń, marchew, por, masło klarowane, olej rzepakowy, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, woda, ziemniaki, cytryna, ziemniaki, filet z mintaja, jajka, kapusta kiszona, koper, śmietana 18%

podwieczorek- kasza manna z musem

składniki- kasza manna, cukier, jagoda, woda, mleko 3,2%

PONIEDZIAŁEK

29.04.2024

śniadanie- kanapki z wędliną( polędwica sopocka), herbata, papryka

składniki- chleb oliwski (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, herbata, polędwica sopocka

obiad-  zupa brokułowa, spagetti z mięsem, kompot

składniki-  ćwiartka z kurczaka,  seler , pietruszka korzeń, marchew, por, sól, lubczyk, kurkuma, woda, brokuł, śmietana 18%, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cebula, łopatka wieprzowa, koncentrat pomidorowy, makaron świderek, smalec, olej, ziemniaki                                               

podwieczorek- budyń z musem truskawkowym, banan

składniki- mleko 3,2%, cukier, truskawki, banan, woda, mąka ziemniaczana

 

WTOREK

30.04.2024

śniadanie- parówki wieprzowe, kanapki z masłem, ketchup, herbata

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, pasztet drobiowy , kawa zbożowa, cukier, mleko 3,2%

obiad- zupa z fasolki szparagowej , kotlet drobiowy, buraczki, ziemniaki, kompot jabłkowy(owoc świeży)

składniki- seler, pietruszka korzeń, por, marchew,  fasola szparagowa, śmietana 18%, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kurkuma, sól, cebula, jabłko, cukier, ziemniaki, pieprzwoda, ćwiartka z kurczaka, buraczki,  filet z kurczaka, 

podwieczorek- kanapki z dżemem, mleko, owoc

składniki-  chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, dżem truskawkowy, mleko 3,2%, owoc

ŚRODA

01.05.24

śniadanie- 

składniki-

obiad-                                                        WOLNE

podwieczorek- 

składniki- 

CZWARTEK

02.05.24

śniadanie- stół szwedzki, herbata

składniki- chleb orkisz(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, schab wieprzowy, sól, czosnek, papryka  słodka, sałata, rzodkiewka, herbata, ogórek świeży, ser żółty, jajka

obiad- zupa barszcz ukraiński, bioderka pieczone, groszek z marchewką, ziemniaki,  kompot jabłkowy

składniki-  ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, marchew, barszcz ukraiński, ćwiartka z kurczaka, marchew, jabłko, bioderka, masło 83%, groszek z marchewką , masło klarowane,   sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, marchew mini, lubczyk, kurkuma ,

podwieczorek- pianka brzoskwiniowa z musem

składniki- jogurt naturalny, żelatyna, brzoskwinia, truskawki, 

PIĄTEK

03.05.24

śniadanie-

składniki- 

obiad- 

składniki-                                      WOLNE

podwieczorek-

składniki- 

 

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI WYPISANO POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

                                                                JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

                                                                                         Smacznego !

                                                                     WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki oraz produkty pochodne

3. Jajka  i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne

9. Seler oraz produkty pochodne

10. Nasiona sezamu i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2

12. Łubin  i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: gluten, mleko, jajka, soi, selera i gorczycy