Jadłospis

Jadłospis Przedszkola
Dzień Menu

PONIEDZIAŁEK 

20.05.2024

śniadanie- kanapki z masłem i wędliną drobiową, marchew, herbata   

składniki- chleb orkisz( mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), herbata, marchew, cukier, szynka Sołtysówka (87% szynka wieprzowa, woda, sól, substancje zagęszczające)  , masło 83%, biszkopty

obiad- zupa  brokułowa, spagetti, kompot 

składniki- ćwiartka z kurczaka, ziemniaki , seler, pietruszka korzeń, por, marchew, sól, lubczyk, kurkuma,  śmietana 18%, kompot z mrożonych owoców( jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), woda, cukier, cebula, brokuł, łopatka wieprzowa, koncentrat pomidorowy, pieprz, makaron świderek 

podwieczorek-  budyń z musem, 

składniki- mleko 3,2%, mąka ziemniaczana, cukier, truskawki                                                            

WTOREK

21.05.2024

 

śniadanie-  kanapki z pastą jajeczną, papryka, kawa Inka z mlekiem 

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), jajka, masło 83%, kawa Inka, mleko 3,2% , cukier, majonez 

obiad -  zupa jarzynowa, bitki z polędwiczki wieprzowej, ogórek kiszony, kasza wiejska, kompot jabłkowy

składniki-   seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka, sól,  lubczyk, kurkuma, brokuł, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, polędwiczka wieprzowa, cebula, jabłko, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, woda, ogórek kiszony, smalec, śmietana 18%, mąka pszenna

podwieczorek- pizza, herbata

składniki- mąka pszenna, drożdże, ser havartii, olej, pomidor, oregano, bazylia, kiełbasa drobiowa, cukier, herbata                     

ŚRODA

22.05.2024

śniadanie- płatki owsiane z mlekiem, kanapki z dżemem, 

składniki- chleb graham( mąka żytnia, woda, mąka pszenna, płatki żytnie, słód jęczmienny), masło 83% (śmietana), płatki owsiane, dżem truskawkowy, mleko 3,2%, 

obiadzupa ryżowa, kotlet drobiowy, sałata w śmietanie, ziemniaki, kompot z mrożonych owoców

składniki-  ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka, koper, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, ziele angielski, liść laurowy, śmietana 18%, ryż paraboli,  filet z kurczaka, jajka, masło 83%, mieszanka kompotowa(jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), woda , ziemniaki sałata                            

podwieczorekkanapki z wędliną drobiową, pomarańcza, herbata miętowa z rumiankiem

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83% (śmietana), szynka wieprzowa(szynka 87%, sól, glukoza , białko wieprzowe, produkt może zawierać zboża zawierające gluten(pszenny owsiany, soje, mleko, jajka, seler, gorczycę, herbata miętowa, herbata rumiankowa, cukier, pomarańcza

CZWARTEK 23.05.2024

śniadanie- stół szedzki , herbata

składniki- chleb orkisz(mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), masło 83% ,  cukier, schab pieczony, czosnek, papryka, sałata, rzodkiewka, ogórek świeży, herbata, ser żółty, jajka

obiad- zupa botwina, kotlet drobiowy z serem, groszek z marchewką , ziemniaki  , kompot z jabłka

składniki- ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka ,botwina, filet drobiowy masło klarowane, ser havarti, mąka pszenna, koper, sól, kurkuma, jabłko, cukier, papryka sypka, pieprz, woda, ziemniaki, śmietana 18%, woda, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, groszek z marchewką 

podwieczorek- biszkopt z galaretką

składniki- mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajka, śmietana 30%, cukier, cukier waniliowy, cukier puder, galaretka, herbata

PIĄTEK 

10.05.2024

śniadanie- bułka z pastą rybną, herbata malinowa, papryka, biszkopty

składniki-  bułka pszenna(mąka pszenna, woda, margaryna, mąka żytnia, cukier, drożdże), sól, masło 83%(śmietana), herbata malinowa,  cukier, papryka, makrela wędzona, cebula, musztarda, koncentrat pomidorowy

obiad- zupa szczawiowa  z jajkiem, kopytka z okrasą, surówka z  kapusty kiszonej, ziemniaki ,lemoniada

składniki- ćwiartka z kurczaka,  seler , pietruszka korzeń, marchew, por, olej rzepakowy, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, woda, ziemniaki, cytryna, ziemniaki, zwyczajna(mięso wieprzowe 78%,woda, mięso wołowe8%, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, produkt może zawierać: gluten, gorczycę, seler, dwutlenek siarki i siarczany), jajka, kapusta kiszona, koper, śmietana 18%, mąka pszenna

podwieczorek- jogurt  truskawkowy

składniki- jogurt naturalny, truskawka, cukier

PONIEDZIAŁEK

13.05.2024

śniadanie- parówki wieprzowe, kanapki z masłem, ketchup, herbata

składniki- chleb oliwski (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, herbata, polędwica sopocka

obiad-  zupa  krupnik z kaszy jaglanej, naleśniki z musem, kompot

składniki-  zwyczajna(mięso wieprzowe 78%,woda, mięso wołowe8%, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, produkt może zawierać: gluten, gorczycę, seler, dwutlenek siarki i siarczany), jajkaseler , pietruszka korzeń, marchew, por, sól, lubczyk, kurkuma, woda, brokuł, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kasza jaglana, masło klarowane, malina, olej, ziemniaki                                               

podwieczorek- sałatka owocowa

składniki- ananas, pomarańcza, jabłko, truskawka

 

WTOREK

14.04.2024

śniadanie- kanapki z pasztetem drobiowym, papryka, kawa zbożowa z mlekiem

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, pasztet drobiowy , kawa zbożowa, cukier, mleko 3,2%

obiad- zupa marchewkowa , kurczak w potrawce, ryż paraboli, kompot jabłkowy(owoc świeży)

składniki- seler, pietruszka korzeń, por, marchew, śmietana 18%, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kurkuma, sól, filet z kurczaka, brokuł, jabłko, cukier, ziemniaki, pieprzwoda, ćwiartka z kurczaka, masło klarowane 

podwieczorek- kanapki z twarogiem, rzodkiewka, kiwi, herbata, 

składniki-  chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, twaróg krajanka, kiwi, herbata

ŚRODA

15.05.24

śniadanie- zacierka na mleku, kanapki z ogórkiem

składniki- chleb graham, masło 83%, mleko 3,2%, zacierka, ogórek świeży

obiad- zupa rosół z makaronem, kotlet wieprzowy z warzywami, ziemniaki, kompot                                                    

składniki-  ćwiartka z kurczaka, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, pietruszka natka, lubczyk, kurkuma, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, karkówka, mix jarzyn( kalafior, brokuł, marchew), ziemniaki, makaron nitki, cukier, mieszanka kompotowa(jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), jajka

podwieczorek- kanapki z wędliną wieprzowa, herbata, arbuz

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, herbata, polędwica na kartki

CZWARTEK

16.05.24

śniadanie- kanapki z mięsem pieczonym, warzywa, herbata

składniki- chleb orkisz(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, schab wieprzowy, czosnek, papryka słodka, sól, sałata, rzodkiewka, pomidor, cukier, herbata

obiad- zupa ziemniaczana, gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną, surówka z kapusty młodej,  kompot jabłkowy

składniki-  ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, marchew, kasza gryczana, boczek wędzony, marchew, jabłko, kapusta biała,   sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, smalec, mąka pszenna, lubczyk, kurkuma ,

podwieczorek- jagodzianki, kakao

składniki-  

PIĄTEK

16.05.24

śniadanie- bułki z serem żółty, papryka, herbata, papryka

składniki- bułka pszenna, ser żółty, cukier, herbata, papryka

obiad- zupa kalafiorowa z makaronem, kotlet rybny, surówka z marchwi, ziemniaki, kompot

składniki-  ćwiartka z kurczaka, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, kalafior, makaron świderek, ryba filet z mintaja, cebula, masło klarowane, śmietana 18%, jajka

podwieczorek- banan, mleko 3,2%

składniki- 

 

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI WYPISANO POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

                                                                JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

                                                                                         Smacznego !

                                                                     WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki oraz produkty pochodne

3. Jajka  i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne

9. Seler oraz produkty pochodne

10. Nasiona sezamu i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2

12. Łubin  i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: gluten, mleko, jajka, soi, selera i gorczycy