Jadłospis

Jadłospis Przedszkola
Dzień Menu

PONIEDZIAŁEK 

27.10.2025

śniadaniekanapki z wędlina wieprzową, herbata, marchew, biszkopty 

składniki- chleb orkisz( mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), cukier, masło 83%, wędlina wieprzowa polędwica Sopocka, marchew, biszkopty

obiad- zupa pulpecikowa, naleśniki z musem i serkiem , kompot 

składniki- łopatka, cebula, koper, maliny , ziemniaki , seler, mleko 3,2%, mąka pszenna, jajka,  pietruszka korzeń, por, marchew, sól, lubczyk, kurkuma, kompot z mrożonych owoców( jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), woda, masło klarowane, cukier, sól, pieprz, cukier, olej, woda, malina, serek waniliowy

podwieczorek-  budyń, owoc

składniki- mąka ziemniaczana, mleko 3,2%, cukier, owoc                                               

WTOREK

28.10.2025

 

śniadanie- parówki wieprzowe, kanapki z masłem, herbata, ketchup

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, parówki wieprzowe, ketchup, herbata

obiad -  zupa  ogórkowa , bitki drobiowe w sosie białym, kasza gryczana, surówka z kapusty, kompot  jabłkowy wyrób własny

składniki-   seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, masło klarowane, ćwiartka z kurczaka, sól, ogórki kiszone,  lubczyk, kurkuma, ziele angielskie,  liść laurowy, woda, pieprz, filet  z kurczaka, śmietana 18% , mąka pszenna, kasza gryczana , cukier, jabłko, ziemniaki,  

podwieczorek- placki bananowe mini, kakao,

składniki-   mąka pszenna, olej, jajko, mleko 3,2%, kakao ,banan   

ŚRODA

29.10.2025

śniadanie- kluski lane na mleku, kanapki z pomidorem

składniki- chleb graham, masło 83%, mleko 3,2%, , cukier, woda, jajka, mąka pszenna, pomidor 

obiad zupa  pomidorowa z ryżem, kotlet z karkówki z warzywami, ziemniaki, kompot wieloowocowy                                          

składniki-  ćwiartka z kurczaka, seler, pietruszka korzeń, koncentrat pomidorowy, ryż paraboli, jajka, por, bukiet jarzyn, marchew, natka, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, łopatka wieprzowa, mąka pszenna, cebula, śmietana 18%, sól, kompot z mrożonych owoców( jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka) , cukier, ziemniaki, papryka słodka, pieprz mielony, woda,

podwieczorek- kanapki z wędliną drobiową, herbata, owoc

składniki- chleb oliwski, masło 3,2%, herbata, cukier, wędlina drobiową, herbata malinowa, owoc

CZWARTEK 30.10.2025

śniadanie- stół szwedzki, herbata

składniki-  chleb orkisz, masło 83%, schab wieprzowy, sałata, rzodkiewka, ogórek świeży, jajka, ser żółty, herbata, cukier  

obiad-  zupa z soczewicy i marchewki, makaron z kurczakiem  i szpinakiem, kompot jabłkowy(wyrób własny)                                           

składniki- ziemniaki, ćwiartka  z kurczaka, soczewica, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, ziele angielskie, liść laurowy , sól, pieprz, lubczyk, filet z kurczaka, makaron rurki, szpinak, mascarpone, śmietana 18%, cebula, jabłko, masło klarowane

podwieczorek- mufinkii, mleko, owoc

składniki- mąka pszenna, mleko 3,2% ,jajko, masło 82% , soda, cukier waniliowy, olej

PIĄTEK 

31.10.2025

śniadanie-  bułka z  serem żółtym, jabłko, herbata

składniki-  bułka pszenna, masło 83%, ser żółty, papryka, cukier, herbata

obiad- zupa buraczkowa, kotlet rybny, surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki, kompot ,

składniki-  ćwiartka z kurczaka, seler, pietruszka korzeń, koper, filet z pstrąga, marchew, natka, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, kapust kiszona, masło klarowane, śmietana 18%, ziemniaki, kompot

podwieczorek- jogurt brzoskwiniowy (wyrób własny), herbataniki-

składniki-  jogurt naturalny, brzoskwiniowy, cukier

PONIEDZIAŁEK

03.11.2025

śniadanie- kanapki z wędliną wieprzową , słonecznik, kawa zbożowa z mlekiem

składniki- chleb orkisz (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, wędlina Szynka na kartki, słonecznik , kawa zbożowa, mleko 3,2%

obiad-  zupa żurek z kiełbasą  , makaron z truskawkami i twarogiem , kompot

składniki- żurek w proszku Winiary, zwyczajna, śmietana 18%  , oliwa z oliwek,   seler , pietruszka korzeń, marchew, por, sól, lubczyk, kurkuma, woda, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, ziemniaki, mieszanka kompotowa, cukier,  truskawka, jogurt, makaron świderek                                         

podwieczorek- sałatka owocowa

składniki- kiwi, pomarańcza, gruszka, brzoskwinia w puszce

 

WTOREK

04.11.2025

śniadanie-  kanapki z pasztetem, papryka, bawarka 

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%,  , cukier, herbata, mleko 3,2%, pasztet drobiowy,

obiad- zupa jarzynowa, kotlet mielony, mizeria, ziemniaki, kompot jabłkowy(owoc świeży)

składniki- seler, pietruszka korzeń, kalafior, ćwiartka z kurczaka, por, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kurkuma, sól, łopatka, cebula, ogórek świeży, mąka pszenna, cukier, ziemniaki, pieprzwoda, papryka sypka, jabłka  , śmietana 18% 

podwieczorek- zapiekanka, herbata, ketchup

składniki-    ketchup, chleb oliwski, ser mozarella, wędlina wieprzowa, herbata

ŚRODA

05.11.25

śniadanie- płatki owsiane na mleku, kanapki z dżemem

składniki- chleb graham, mleko 3,2%,masło 83%, dżemem truskawkowym, cukier, 

obiad- zupa rosół drobiowo- wołowy, nugetssy z dipem,  marchew, ziemniaki,  kompot

składniki- ćwiartka z kurczaka, szponder wołowy, makaron nitki, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, lubczyk, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, filet z kurczaka, jogurt naturalny, bułka tarta, marchew , jajka, majonez, majonez  , śmietana 18%, oliwa z oliwek, mieszaka kompotowa( agrest, jabłko, wiśnia, truskawka), 

podwieczorek- kanapki z wędliną drobiową, herbata, owoc

składniki- chleb oliwski, masło 83%, wędlina , herbata, cukier, owoc

CZWARTEK

06.11.25

śniadanie- kanapki z pieczonym mięsem, warzywa, herbata

składniki- chleb orkisz, masło 83%, schab wieprzowy(czosnek, sól, pieprz, papryka słodka), sałata, rzodkiewka, pomidor  

obiad-zupa kalafiorowa z makaronem, gulasz wieprzowy, kluski śląskie, buraczki, ziemniaki,  kompot jabłkowy,                                                    

składniki- ćwiartka z kurczaka , seler , pietruszka korzeń, por, marchew, natka pietruszki, kalafior mrożony, makaron szynka wieprzowa, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, buraczki, olej , sól, pieprz, lubczyk, kurkuma , śmietana 18%, cukier, jabłko, ziemniaki, czosnek, smalec

podwieczorek- galaretka z bitą śmietaną

składniki- galaretka owocowa, śmietana 30%, posypka owocowa

PIĄTEK

07.11.25

śniadanie- bułki z pastą rybną, papryka, herbata, 

składniki- bułka pszenna, cukier, herbata, masło 83%, makrela wędzona, cebula, koncentrat pomidorowy, papryka świeża

obiad- zupa gulaszowa, kluski leniwe z jogurtem, kompot

składniki- łopatka wieprzowa, papryka, twaróg, seler , pietruszka korzeń, por, marchew, natka pietruszki, mąka pszenna, oliwa z oliwek, jajka, śmietana 18% , sól, pieprz, majranek, lubczyk, kurkuma, ziele angielskie

podwieczorek- wafelek Grzesiek, owoc

składniki- 

 

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI WYPISANO POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

                                                                JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

                                                                                         Smacznego !

                                                                     WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki oraz produkty pochodne

3. Jajka  i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne

9. Seler oraz produkty pochodne

10. Nasiona sezamu i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2

12. Łubin  i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: gluten, mleko, jajka, soi, selera i gorczycy