Jadłospis

Jadłospis Przedszkola
Dzień Menu

PONIEDZIAŁEK 

02.09.2024

śniadanie- kanapki z wędliną wieprzową, herbata, marchew, herbatniki be-be   

składniki- chleb orkisz( mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), herbata, cukier, polędwica sopocka, marchew, woda, herbatniki be-be  , masło 83%, 

obiad- zupa  żurek z kiełbasą i jajkiem, makaron z truskawkami, kompot 

składniki- zwyczajna, żurek, śmietana 18%, jajko, ziemniaki , seler, pietruszka korzeń, por, marchew, sól, lubczyk, kurkuma, kompot z mrożonych owoców( jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), woda, cukier, sól, pieprz, makaron świderek, jogurt naturalny, truskawka, cukier, olej, woda

podwieczorek-  banan, mleko

składniki- mleko 3,2%, banan                                                         

WTOREK

03.09.2024

 

śniadanie- kanapki z pasztetem drobiowym, papryka, herbata

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, herbata, papryka, pasztet drobiowy

obiad -  zupa pomidorowa z ryżem, kotlet drobiowy, mizeria  z ogórka, ziemniaki, kompot jabłkowy

składniki-   seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka, sól,  lubczyk, kurkuma, ryż paraboli, filet z kurczaka, ogórek świeży, jabłko, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, woda, groszek z marchewką, masło klarowane, śmietana 18%, jajka, pieprz

podwieczorek- kanapki z dżemem i masłem, mleko, owoc

składniki-   chleb orkisz, masło 83%, dżem truskawkowy i  brzoskwiniowy, mleko 3,2%, owoc                   

ŚRODA

04.09.2024

śniadanie- płatki owsiane  na mleku, kanapki z pomidorem, banan

składniki- chleb graham( mąka żytnia, woda, mąka pszenna, płatki żytnie, słód jęczmienny), masło 83% (śmietana), pomidor, mleko 3,2%, płatki owsiane, woda

obiadzupa ogórkowa, gulasz wieprzowy, marchewka mini, kasza gryczana, ziemniaki, kompot z mrożonych owoców

składniki-  ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, ziele angielski, liść laurowy, śmietana 18%, ogórek kiszony , szynka wieprzowa, cebula, marchew mini, mieszanka kompotowa(jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), woda , ziemniaki, kasza gryczana.

podwieczorek- kanapki  z wędliną drobiową, herbata, owoc

składniki- chleb oliwski, masło 83% , cukier, herbata, owoc, szynka z kurcząt

CZWARTEK 05.09.2024

śniadanie- kanapki z pieczonym mięsem, warzywa , herbata

składniki- chleb orkisz(mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), masło 83% ,  cukier, schab pieczony, czosnek, sałata, rzodkiewka, ogórek świeży, herbata, 

obiad- zupa kalafiorowa z makaronem, kotlet mielony, surówka z kapusty czerwonej, ziemniaki   , kompot z jabłka

składniki- ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, ćwiartka z kurczaka ,kalafior, makaron świderek, majonez, koper, sól, kurkuma, jabłko, cukier, papryka sypka, pieprz, woda, ziemniaki, śmietana 18%, woda, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, łopatka, cebula, smalec, woda, kapusta czerwona

podwieczorek-gofry z cukrem pudrem, kakao, jabłko

składniki- masło klarowane, mleko 3,2%, mąka pszenna, jajka, soda, cukier, kakao 

PIĄTEK 

06.09.2024

śniadanie- bułka z masłem i serem żółtym, jabłko, herbata malinowa, 

składniki-  bułka pszenna(mąka pszenna, woda, margaryna, mąka żytnia, cukier, drożdże), sól, masło 83%(śmietana), ser żółtym, jabłko, herbata

obiad- zupa szczawiowa z jajkiem, kotlet rybny, surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki ,lemoniada

składniki- szczaw, ćwiartka z kurczaka,  seler , pietruszka korzeń, marchew, por, śmietana 18%, kapusta kiszona, masło klarowane, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, woda, ziemniaki, cytryna, ziemniaki, jajka, cukier, cebula, ryba mintaj,

podwieczorek- jogurt truskawkowy(wyrób własny), biszkopt

składniki- jogurt naturalny, truskawka, cukier, biszkopty

PONIEDZIAŁEK

09.09.2024

śniadanie- kanapki z wędliną wieprzową, słonecznik, ogórek kiszony, herbata

składniki- chleb orkisz (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, kawa Inka, szynka szefa, słonecznik, herbata

obiad-  zupa  krupnik  z kiełbasą , racuchy z musem, kompot

składniki-  zwyczajna, kasza wiejska, mąka pszenna, jajkaseler , pietruszka korzeń, marchew, por, sól, lubczyk, kurkuma, woda, drożdże, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, masło klarowane, olej, ziemniaki, malina, mieszanka kompotowa, cukier                                               

podwieczorek- budyń, banan

składniki- mleko 3,2%, mąka ziemniaczana, cukier, cukier waniliowy, kurkuma, banan

 

WTOREK

10.09.2024

śniadanie- parówki drobiowe, kanapki z masłem, ketchup, herbata

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, parówki drobiowe, ketchup , herbata, cukier, 

obiad- zupa marchewkowa , pulpety wieprzowe z kaszą gryczaną, ogórek kiszony, kompot jabłkowy(owoc świeży)

składniki- seler, pietruszka korzeń, por, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kurkuma, sól,  ćwiartka z kurczaka, makaron nitki, jabłko, cukier, ziemniaki, pieprzwoda, łopatka, passata pomidorowa, jajka, śmietana 18%, papryka sypka słodka, ziemniaki, olej, smalec

podwieczorek- kisiel truskawkowy, śliwka 

składniki-  truskawka, cukier, mąka ziemniaczana, śliwka

ŚRODA

11.09.24

śniadanie- zacierka  na mleku, kanapki z dżemem

składniki- chleb graham, masło 83%, mleko 3,2%, zacierka, dżem, cukier

obiad- zupa rosół z makaronem , dewolaje z masłem, buraczki, ziemniaki, kompot                                                    

składniki-  ćwiartka z kurczaka, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, pietruszka natka, lubczyk, kurkuma, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki, cukier, kapusta, mieszanka kompotowa(jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), filet z kurczaka, makaron nitki, masło klarowane, masło 83% , buraczki

podwieczorek- kanapki z wędliną drobiowa, herbata, gruszka

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, herbata, szynka z kurczaka, gruszka

CZWARTEK

12.09.24

śniadanie- stół szwedzki, herbata

składniki- chleb orkisz, masło 83%, jajka, schab pieczony, ogórek, rzodkiewka, sałata, pomidor, cukier, ser żółty, jajka 

obiad-zupa jarzynowa , bitki drobiowe, surówka z kapusty , kompot jabłkowy, ziemniaki                                                   

składniki- ćwiartka z kurczaka, seler , pietruszka korzeń, por, marchew, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, groszek, śmietana 18%, filet z kurczaka, masło klarowane, cukier, jabłko, ziemniaki, kapusta biała, cebula, koper

podwieczorek- mufinki z posypką kolorową, kakao

składniki- jogurt naturalny, cukier, masło 83%, mleko 3,2%, jajka, kakao, soda, posypka kolorowa, owoc  

PIĄTEK

13.09.24

śniadanie- bułki z pastą rybną, herbata, papryka

składniki- bułka pszenna, makrela wędzona, musztarda, cukier, herbata, masło 83%, papryka

obiad- zupa grochowa  z kiełbasą, kluski leniwe, sałatka owocowa, kompot

składniki-  

podwieczorek- banan, mleko

składniki- 

 

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI WYPISANO POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

                                                                JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

                                                                                         Smacznego !

                                                                     WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki oraz produkty pochodne

3. Jajka  i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne

9. Seler oraz produkty pochodne

10. Nasiona sezamu i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2

12. Łubin  i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: gluten, mleko, jajka, soi, selera i gorczycy