Jadłospis

Jadłospis Przedszkola
Dzień Menu

PONIEDZIAŁEK 

14.04.2025

śniadanie- kanapki z wędliną drobiową, herbata,  marchew

składniki- chleb orkisz( mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), herbata, cukier, wędlina Szynka z kurcząt(mięso z kurcząt 90%, woda , skrobia ziemniaczana, sól, przyprawa), masło 83%, 

obiad- zupa jarzynowa, spagettii z mięsem, ser mozzarella, kompot 

składniki- ćwiartka z kurczaka, brokuł, kalafior, fasolka szparagowa,, brukselka, śmietana 18%, ziemniaki , seler, pietruszka korzeń, por, marchew, sól, lubczyk, kurkuma, kompot z mrożonych owoców( jabłko, agrest, aronia, śliwka bez pestki, porzeczka czerwona, truskawka), woda, cukier, sól, pieprz, cukier, olej, woda, łopatka, cebula, koncentrat pomidorowy, makaron świderek, olej, passata 

podwieczorek-  budyń z musem truskawkowym

składniki- mleko 3,2%, cukier, woda, mąka ziemniaczana, truskawka                                                    

WTOREK

15.04.2025

 

śniadanie- parówki, kanapki z masłem, ketchup, herbata

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, herbata, ketchup Kotlin, parówki wieprzowe

obiad -  zupa rosół z makaronem , dewolaje z masłem, groszek z marchewką, ziemniaki, kompot  jabłkowy wyrób własny

składniki-   seler, pietruszka korzeń, natka, marchew, makaron nitki, szponder wołowy, ćwiartka z kurczaka, sól,  lubczyk, kurkuma, ziele angielskie,  liść laurowy, woda, pieprz, filet z kurczaka, groszek z marchewką, śmietana 18% , cukier, jabłko, ziemniaki, masło 83% 

podwieczorek- kanapki z twarogiem, kawa zbożowa z mlekiem, kiwi

składniki-  ( mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), twaróg krajanka, śmietana 18%, mleko 3,2%, cukier, kawa zbożowa           

ŚRODA

16.04.2025

śniadanie- zacierka na mleku, kanapki z pomidorem

składniki- chleb graham, masło 83%, mleko 3,2%, pomidor, cukier, woda, zacierka 

obiad zupa buraczkowa, gulasz z szynki wieprzowej, kasza wiejska, ogórek kiszony, kasza gryczana, kompot wieloowocowy                                          

składniki-  ćwiartka z kurczaka, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, natka, buraczki, kurkuma, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ogórek kiszony, śmietana 18%, szynka wieprzowa, sól, jabłka, cukier, ziemniaki, smalec, papryka słodka, pieprz mielony, koncentrat pomidorowy, woda

podwieczorek- kanapki z wędliną wieprzową, herbata, owoc

składniki- chleb oliwski, masło 3,2%, herbata, cukier, wędlina Szynka z kurcząt, herbata malinowa, owoc

CZWARTEK 17.04.2025

śniadanie- stół szwedzki, herbata,

składniki- chleb orkisz(mąka żytnia ,mąka pszenna,  siemie lniane, słonecznik, grys jęczmienny, grys żytni, drożdże, mąka sojowa, błonnik pszenny, serwatka z mleka), masło 83% ,  cukier, schab wieprzowy, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, sałata, rzodkiewka, ogórek herbata, jajka , ser żółty

obiad- zupa marchewkowa, bioderka pieczone, mizeria z ogórka, ziemniaki, kompot z jabłka

składniki- ziemniaki, seler, pietruszka korzeń,  natka, marchew, ćwiartka z kurczaka, bioderka, ogórek, śmietana 18%, mąka pszenna , masło klarowane, sól, kurkuma, jabłko, cukier, papryka sypka, pieprz, woda, ziemniaki, woda, liść laurowy, ziele angielskie, ogórek, jogurt naturalny,  woda, 

podwieczorek- gofry, kakao, banan

składniki- mąka pszenna, jajko, masło 83%, mleko 3,2%, jajko,  kakao, banan, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 

PIĄTEK 

18.04.2025

śniadanie- bułka z masłem i pastą rybną, papryka, herbata malinowa, 

składniki-  bułka pszenna(mąka pszenna, woda, margaryna, mąka żytnia, cukier, drożdże), sól, masło 83%(śmietana), makrela, musztarda, papryka, herbata

obiad- zupa szczawiowa, racuchy drożdżowe z musem malinowym  ,lemoniada

składniki-  ćwiartka z kurczaka, szczaw, drożdże, malina, przyprawa do pizzy, koncentrat pomidorowy,  seler , pietruszka korzeń, marchew, por, śmietana 18%, sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, woda, ziemniaki, mąka pszenna, cukier, jajko, masło klarowane, liść laurowy, ziele angielskie 

podwieczorek- wafelek Grzesiek, jabłko

składniki-  

PONIEDZIAŁEK

07.04.2025

śniadanie- kanapki z wędliną wieprzową, ogórek kiszony, kawa Inka z mlekiem

składniki- chleb orkisz (mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%, cukier, kawa Inka, wędlina wieprzowa Schab czeladnika, ogórek kiszony, mleko 3,2%

obiad-  zupa krupnik z kaszy jaglanej  , naleśniki z musem i serkiem waniliowym, kompot

składniki- kiełbasa zwyczajna, kasza jaglana, jajko, mleko 3,2%, masło klarowane, mąka pszenna, olej,   seler , pietruszka korzeń, marchew, por, sól, lubczyk, kurkuma, woda, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, olej, ziemniaki, mieszanka kompotowa, cukier, malina, serek waniliowy                                             

podwieczorek- sałatka owocowa

składniki-  brzoskwinia, gruszka, kiwi, pomarańcza

 

WTOREK

22.04.2025

śniadanie- kanapka z wędliną drobiową, biszkopty, herbata

składniki- chleb oliwski(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże), masło 83%,  , cukier, herbata, wędlina Szynka z kurcząt, biszkopty

obiad- zupa grochowa z kiełbasą, makaron z truskawkami , kompot jabłkowy(owoc świeży)

składniki- seler, pietruszka korzeń, zwyczajna, groch łuskany, por, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kurkuma, sól, koper, makaron świderek, truskawka, jogurt naturalny, jabłko, cukier, ziemniaki, pieprzwoda, papryka sypka słodka, ziemniaki, cebula, olej

podwieczorek- kasza manna  z musem jagodowym

składniki-   kasza mann, cukier, mleko 3,2%, woda, jagoda

ŚRODA

23.04.25

śniadanie- płatki owsiane na mleku,  kanapki z dżemem brzoskwiniowym

składniki- chleb graham, płatki owsiane, mleko 3,2%,masło 83%, dżem truskawkowy, cukier, 

obiad- zupa ryżowa, kotlet drobiowy z brokułem,  buraczki, ziemniaki, kompot

składniki- ćwiartka z kurczaka, seler, pietruszka korzeń, por, marchew, buraczki, ryż paraboli, lubczyk, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, filet z kurczaka, brokuł , majranek, majonez , papryka, cebula, majonez,  jajko, mieszaka kompotowa( agrest, jabłko, wiśnia, truskawka)

podwieczorek- kanapki z wędliną wieprzową, herbata, owoc

składniki- chleb oliwski, masło 83%, wędlina polędwica sopocka , herbata, cukier, owoc

CZWARTEK

24.04.25

śniadanie- kanapki z pieczonym mięsem, warzywa, herbata

składniki- chleb orkisz, masło 83%, schab wieprzowy, sałata, rzodkiewka, pomidor  

obiad-zupa ogórkowa , pulpety w sosie białym , surówka z kapusty czerwonej, ziemniaki,  kompot jabłkowy,                                                    

składniki- ćwiartka z kurczaka, ogórki kiszone, jajka , seler , pietruszka korzeń, por, marchew, natka pietruszki, łopatka wieprzowa, kapusta czerwona, majonez, mąka pszenna,  sól, pieprz, lubczyk, kurkuma, cebula , śmietana 18%, cukier, jabłko, ziemniaki, 

podwieczorek- muffinki, kakao, owoc

składniki- jajka, mąka pszenna, mleko 3,2%, kakao, masło 83%, cukier, soda, proszek do pieczenia, owoc

PIĄTEK

25.04.25

śniadanie- bułki z serem żółtym, papryka, herbata, 

składniki- bułka pszenna, ser żółtym, cukier, herbata, masło 83%, papryka

obiad- zupa koperkowa , kotlet rybny, surówka z marchwi, ziemniaki, kompot

składniki-  ćwiartka z kurczaka, cebula, koper, seler, por, makaron filet z mintaja, masło klarowane, pietruszka korzeń, marchew, natka, cytryna, sól, lubczyk, kurkuma, pieprz, cukier, olej, ziemniaki, 

podwieczorek- jogurt truskawkowy (wyrób własny)

składniki- 

 

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI WYPISANO POGRUBIONĄ CZCIONKĄ.

                                                                JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE

                                                                                         Smacznego !

                                                                     WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2. Skorupiaki oraz produkty pochodne

3. Jajka  i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne

9. Seler oraz produkty pochodne

10. Nasiona sezamu i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na SO2

12. Łubin  i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: gluten, mleko, jajka, soi, selera i gorczycy